Plăcintă de pui cu ciuperci în foi ciufulite

posted in: De prin bucătărie | 0

Placinta1

Ce faci atunci când nu ţi-ai frământat singur un aluat pentru foi de plăcintă? Ajungi poate la magazin şi cumperi. Şi ce te faci dacă, în încercarea de a le culcuşi ordonat în tavă, constaţi că foile nu se desprind una de cealaltă? Pui mână la falcă şi cauţi o soluţie de a le folosi totuşi cât mai eficient. Mai ales în cazul în care constatarea vine după ce puiul e fiert şi legumele îs gata trase în tigaie. De data aceasta răul facut de calitatea proasta foilor a facut destul bine papilelor gustative.

Reţeta după care m-am ghidat avea ca ingradinete piept de pui, ciuperci, ouă (mult mai multe decât ceea ce vă propun aici), ceapă, pătrunjel şi mărar.

Am o slăbiciune pentru gogoşarii tomnateci, cărnoşi şi dulci, pe care îi trimitem prea repede la borcane sub formă de murături. Sunt atât de buni în multe alte combinaţii, încât e păcat să-i împrieteneşti numai cu conopida, strugurii sau varza roşie, să-i imbeţi în otet şi gata la cămară.

Aşa că am adăugat un gogoşar reţetei, dar dacă sunteţi fani ai acestei legume, puteţi să puneţi şi doi. Când nu e vremea gogoşarilor, pun ardei kapia fie proaspăt, fie tocat şi congelat (producţie din grădina de zarzavaturi a mamei mele).

Am gătit de nenumărate ori plăcinta cu piept de pui, numai că astăzi în frigider aveam un pui fără piept. Aşa că am îndrăznit să mă descurc cu ceea ce aveam: puiul cu pricina şi foile cele de nedezlipit.

Şi povestea-i cam aşa:

Se firbe puiul în apă cu puţină sare, până când carnea se desprinde de pe os. Se scoate puiul din supă şi se lasă la răcit. Carnea se dezosează, se îndepărtează pieliţele şi zgârciurile, după care se mărunţeşte cu cuţitul.

Supa de pui se răceşte, se pune într-un vas cu capac şi se dă la rece, pentru varii întrebuinţări, pe care le vom desluşi în alte şi alte poveşti.

Ciupercile se spală, se toacă şi se călesc în două linguri de ulei de măsline, mângâiate de un grăunte-două de sare şi cam cât vă place de mult piper.

Ceapa şi gogoşarii se curăţă, de toacă mărunt şi se perpelesc în alte două linguri de ulei de măsline şi un polonic din supa de pui.

Când toate sunt gata, se pun laolaltă într-un castron, se agaugă verdeaţa tocată marunt şi ouăle bătute în prealabil.

Cum umplutura e gata, e vremea foilor de plăcintă. Acestea se desfac din pachet, se desprind cum se desprind, adică după bunul lor plac şi se fărâmiţează în bucăţele mici, care se trarează cu două linguri de ulei de măsline, bine presărat peste ele.

Jumătate, sau chiar mai mult de jumătate din ciufuleală se întinde în tava pentru plăcintă, urmează umplutura şi apoi diferenţa de foi mărunţite, care se presează uşor.

Plăcinta se coace la foc bun (180 grade) timp de 25 de minute, până când se rumenesc foile răsucite care-ncotro. Poate fi servită caldă sau rece, cu o salată de roşii cherry şi busuioc / spanac, sfeclă roşie şi rodie, după sezon şi după plac sau poate fi unsă cu gem de ardei iute.

Pentru pragmatici, înşir ingredientele plăcintei mai jos:

– 700 g piept de pui

– 700 g ciuperci proaspete

– 5 cepe mari

– un gogoşar mare

– 4 linguri de ulei de măsline pentru călit şi încă vreo două pentru ciufulit foile de plăcintă

– un polonic de supă de pui/apă

– 4 ouă

– pătrunjel, mărar, câte o legătură zdravănă

– sare şi piper

– un pachet foi de plăcintă

 

Plăcinta am tăiat-o în 20 de porţii.

O felie ~ 130 Kcal.

Placinta2

Leave a Reply