Budincă uşurică de conopidă

posted in: De prin bucătărie | 0

Budinca cu conopida

 

Conopida e minunată: copăcei albi sprijiniţi pe trunchiuri crocante şi uşor verzulii.

Totul e uşor la conopidă: uşor de fiert, uşor de gătit în general şi uşor de înfulecat. Unde mai pui că e unanim acceptată pentru beneficiile ei de cam toate taberele: nutriţionişti, vegetarieni, vegani, chiar şi iubitorii de carne acceptă în locul mult prea folositului cartof, un buchet-două de conopidă pané. Sau poate o felie din budinca despre care vreau să va povestesc.

Consortul mi-a adus în dar două conopide luate de la un aprozar de sat, drag nouă. Mama n-a venit nici ea cu mână goală de la ţară, ca să-mi vadă de copii. În desagă a adus ouă şi lapte de vacă. Iar nenea Matei din satul în care cu drag muncesc face o brânză de capră minunată. Şi n-o dă nici scump. Aşa că singurul ingredient de care m-am ocupat să-l achiziţionez a fost nişte costiţă afumată. Nu-i vorbă, aş fi putut să pun nişte şuncă afumată din producţia proprie a tatălui meu, doar că nu m-am îndurat… mai am puţină şi aşa-i de bună cu măr…..

Am desfăcut conopida în bucheţele şi am lăsat-o 30 de minute în apă cu sare pentru alungarea posibililor locatari, după care am clocotit-o în altă apă cu sare, câteva minute, până când furculiţa a pătruns în bucheţel, fără să-l terciuiască (al dente, cum se zice pe alte plaiuri).

Între timp am tăiat cubuleţe nişte brânză bună şi o fărâmă de costiţă şi am bătut două ouă cu sare, piper şi un strop de lapte.

Odată fiartă conopida, am scurs-o de apă şi am pus-o la un loc cu brânza, costiţa şi ouăle bătute. După care totul a fost găzduit de un vas ceramic ce a mers în cuptorul care aştepta gată încins. Cam după 20 de minute am presărat aşchii de caşcaval, pentru obrajii rumeniţi ai uşoarei mele budincuţe.

 

Iată ingredintele din reţetarul meu:

– 1kg conopidă;

– două oua;

– 5o ml lapte;

– 150 g costiţă afumată;

– 150 g brânză;

– câteva aşchii de caşcaval, să zicem 30 g;

– sare şi piper. 

       Budinca este suficientă pentru 8 persoane

O felie are circa 160 Kcal.

Leave a Reply