Crostini cu un vârf de salată

posted in: De prin bucătărie | 0

Crostini cu varf de salata

Ei, dar să ne mai dăm şi prin bucătăriile altora, sau măcar în specificul denumirilor. Produsele sunt tot autohtone, căci toamna asta a venit îmbelşugată, cu cele mai frumoase culori.

Nici nu ştiu dacă ceea ce vă propun este o reţetă de crostini cu vârf de salată sau o poveste cu o salată pe pat de crostini.

Aş zice să folosim ce pâine avem prin casa: pită plămădita de noi sau baghete cumpărate de la boulangerie, ori banala franzelă cumpărată ieri de la magazinul de cartier. Spun ieri pentru că pâinea un pic veche se taie mai bine şi e mai crocantă. Tăiată felii (dacă pâinea e mare, feliile se pot tăia pe din două sau după propria fantezie, astfel încât să respectăm originile denumirii reţetei), pâinea va găzdui bunătăţi miniaturale.

Eu am pus ciuperci (de fapt una singură, mai mare), brânză feta, gogoşar, măsline kalamata uscate şi un ou bătut bine cu piper şi mărar proaspăt tocat.

Dar farmecul acestui deliciu constă în faptul că poţi să le faci după propriul gust, cu orice pofteşti, la fel cum poţi să le gândeşti cu ceea ce ai prin frigider sau cămară. Gustărelele astea vin bine şi în farfuria copiilor, dar şi pe platoul cu aperitive servite prietenilor.

Micile felii de pâine au mers la cuptor aşternute cu mici bucaţele din bunătăţile înşitate mai sus. Nu durează mult mână să fie gata rumenite.

Pentru ele am ales o salată de sezon : sfeclă roşie, morcov, ţelină, pătrunjel şi păstârnac rădăcină, peste care am jumulit o căpăţână mică de salată. Pe toate le-am dres cu un amestec bun de oţet balsamic, ulei de măsline, un dram de sare şi puţină miere.

Crostini cu varf de salata_2

Şi acum, să concretizămJ

Pentru crostini:

– jumătate de baghetă de pâine;

– o ciupercă feliată, atât pălăria, cât şi piciorul, chiar dacă au texturi diferite;

– 6 – 7 măsline kalamata uscate, curăţate de sâmburi şi tăiate după plac;

– 50 g brânză feta;

– un gogoşar mic;

– un ou;

– o legătură de mărar;

– piper.

 

       Pentru salată:

– o sfeclă roşie mică;

– o ţelină cam cât sfecla, sau o bucată dintr-o ţelină mai mare;

– doi morcovi mici;

– o radacină mică de pătrunjel;

– o rădăcină mică de păstârnac;

– ceva salată verde, dacă este prin casă.

 

       Pentru dressingul salatei:

– o lingură de ulei de măsline;

– o lingură şi jumătate de oţet balsamic;

– un pic de sare grunjoasă;

– miere cât se ia pe dinţii furculiţei.

Toate ingredientele se amestecă bine înainte de a fi turnare peste legume.

 

Au ieşit 12 crostini, fiecare felie nu trece de 35 de Kcal.

În ceea ce priveşte salata, nu cred că e interesat cineva de valoarea calorică. Vă dau cuvântul că nu vă rotunjeşte silueta, ci numai aportul de vitamine şi minerale.

Leave a Reply