Cu mărul şi cu pruna

posted in: De prin bucătărie | 0

Astăzi vă spun una

Cu mărul şi cu pruna

Tarta cu pere prune

Pentru că şi adulţii au nevoie de poveşti, astăzi m-am oprit la o istorioară dulce de toamnă, cu prune şi cu mere.

Prunele şi-au cam sfârşit sezonul, au luat drumul magiunului sau al poamelor. În schimb merele abia acum încep să ocupe masiv tarabele pieţelor.

Reţeta s-a aşternut de la sine, atunci când în bucătărie am găsit uitate în fructieră, câteva prune a căror soartă părea lipsită de glorie. Am hotărât să le alătur unor mere frumoase şi sănătoase, într-un desert care nu mi-a luat mai mult de 30 de minute din seară.

Într-o tavă rotundă cu fund detaşabil (26 cm diametru) am aşezat hârtie de copt, peste care am presărat două linguri de zahăr brun (merge la fel de bine şi cu zahăr alb). Pe jumătate din tavă am aşternut prunele curăţate de sâmburi, cu pieliţa movulie aşezată pe fundul tăvii. Cealaltă jumătate de tavă a fost ocupată confortabil de bucăţele de măr, curăţat de sâmburi şi coajă. Peste fructe am presărat cu generozitate scorţişoară şi nuci sfărâmate între degete.

Tarta cu pere prune 1

A urmat un aluat pufos făcut din albuşuri bătute cu zahăr, gălbenuşuri frecate cu puţină sare şi un stop de ulei, toate legate de o cernere uşoară de făină.

La cuptor s-au răsfăţat toate vreo 20 de minute. După ce prăjitura s-a răcorit puţin, am răsturnat-o pe un platou, aşa, “Ca să se bucure şi ochiul”, cum zicea nenea Bachus (“Secretul lui Bachus”).

Pentru exactitate,iată ingredientele şi cantităţile:

– 12 – 14 prune, curăţate de sâmburi;

– două mere potrivite, curăţate de coajă şi de sâmburi, tăiate în felii;

– două linguri de zahăr pentru tapetarea tăvii şi alte trei pentru a fi înglobate în bezea;

– o lingură de scorţişoară măcinată;

– două linguri de nuci sfărâmate în bucăţi mari;

– 4 ouă, gălbenuşurile separate de albuşuri;

– două linguri de ulei;

– trei linguri de făină;

– un pic de sare.

Chimia:

Albuşurile se bat cu zahărul până devin bezea. Gălbenuşurile, picul de sare şi uleiul se amestecă bine şi se răstoarnă cu grijă peste bezea. Se amestecă încet, pănă la omogenizare, după care se adaugă făina, care se înglobează cu aceeaşi grijă. Aluatul trebuie să rămână pufos.

Tarta cu pere prune 2

Am tăiat prăjitura în 12 felii.

O felie are aproximativ 150 Kcal.

Leave a Reply