Petits fours

posted in: De prin bucătărie | 0

Petits fours

Petits fours

Cam ce poţi face cu un albuş de ou? Îl poţi adăuga altor ouă într-o omletă, o prăjitură sau o budincă. Îl poţi face bezea, doar că e cam greu să baţi un singur albuş până ajungi la consistenţa necesară.

Nu demult mi-am cumparat nişte ambalaje de brioşe extrem de mici. Chiar nu mai văzusem aşa degetare de hărtie. Frumos colorate, 30 de bucăţi stăteau comod într-un tub care nu depăşeşte 7 cm înălţime. Pe capacul cutiei scria „pour petits fours”. Nu mi-am putut închipui ce aş putea aşeza în nişte forme aşa de mici, dar n-am rezistat tentaţiei de a le lua în bucătăria mea. Întrebuinţare le-am găsit mai repede decât aş fi crezut.

Aşa că albuşul, rămas văduv de gălbenuşul ce a luat calea unei maioneze, a trecut în tabăra dulciurilor.

Bătut zdravăn cu un praf de sare şi o linguriţă de zahăr farin, amestecat uşor cu o linguriţă de făină, a primit ca bonus şase pătrăţele de ciocolată amăruie topită într-o nucă de unt.

Amestecul l-am aşezat binişor în micuţele forme, peste care am pus câteva bucăţele de nucă, abandonate prin camară de la ultima plăcintă cu dovleac (o poveste delicios de portocalie, pe care am să v-o spun în zilele urmăroare, sper).

La cuptor au stat vreo 7-8 minute, pe farfurie mai puţin, pentru că ai mei băieţi le-au dat atacul… E drept că nici nu era nimic de păstrat, noroc cu micile ambalaje, aşa au ieşit vreo 7-8 prăjiturele…

Petits fours1

Leave a Reply