Lintea verde

posted in: De prin bucătărie | 0

Lintea verde în rolul principal

(Linte verde cu ţelină, coajă de lămâie şi pătrunjel)

Linte

 

Aş mânca linte în fiecare zi.

Fierbe repede, e lipsită de pretenţii şi plină de gust.

Într-un ibric puneţi nişte apă la fiert. Cât aşteptaţi să dea în clocot, curăţaţi şi tocaţi o ceapă, trei căţei de usturoi şi două-trei tulpini de ţelină de-a noastră, fără frunzele aferente. Iarna, merge foarte bine şi rădăcina de ţelină, cam cât o nucă, tăiată în cubuleţe.

Într-un vas cu capac, trageţi  legumele într-o lingură de ulei de măsline  pentru un minut, adăugaţi un strop de apă şi mai lăsaţi să fiarbă două minute. Puneţi apoi lintea şi apă clocotită din ibric. Lăsaţi să fiarbă încetişor şi completaţi cu apă fiartă ori de câte ori este nevoie. Potriviţi de sare. În maxim 30-35 de minute lintea este fiartă. Luaţi-i focul şi puneţi peste nişte coajă de lămâie tăiată în bucăţi mari. Jumuliţi nişte pătrunjel din grădină, spălaţi-l, tocaţi-l şi împrieteniţi-l cu lintea. Daca nu e din grădina voastră, poate fi din cea a mămăiţelor care vând verdeaţă la periferia pieţelor.

Durează cam 45 de minute cu tot cu curăţat de ceapă şi tocat de ţelină.

Da, aş mânca linte în fiecare zi. De trei ori pe zi.

 

Ingrediente şi cantităţi:

– 250 g linte verde;

– o ceapă mică;

– 3 căţei de usturoi;

– 2-3 tulpini de ţelină fără frunze (eu am folosit varianta românească, evident că merge şi o tijă de apio), sau rădăcină de ţelină, tăiată în cubuleţe;

– coaja de la o treime de lămânie, curăţată cu cuţitul economic;

– sare, după gust;

– pătrunjel.

 

Eu zic că din cantităţile de mai sus se pot îndestula patru persoane.

În total ar fi cel mult 1.100 Kcal. Împărţit la patru, e binişor, nu?

Leave a Reply