Mici tarte cu cremă de ciocolată şi caramel sărat

posted in: De prin bucătărie | 0

Mici tarte cu cremă de ciocolată şi caramel sărat

Mici tarte cu cremă de ciocolată şi caramel sărat

Numele lui este Căţelo şi nu, nu este o simplă cutie pentru gustări, ci prietenul de navetă al piticului meu pe ruta: casă – grădiniţă şi retur.

Pe drumul de dus, sub urechile – mânere se deschide o gură prietenoasă care ascunde ceva bun, o consolare dulce a trezitului de dimineaţă. La întoarcere, de obicei Căţelo găzduieşte gustarea primită de la grădi, care acasă e împărţită la doi.

Astăzi Căţelo pozează cu o pălărie retro: o tartă cu ciocolată şi caramel sărat.

Aluatul de tartă a fost plămădit din:

– 200 g unt

– un ou

-o cană de lapte (200 ml.)

-un praf de sare

-50 g zahăr

-coaja de la o lămâie

– făină cât cuprinde (aproximativ 200 g).

După ce a stat la rece mai bine de o oră, aluatul a fost aşazat în forme de brioşe şi dat la cuptor, la 180 grade Celsius timp de 20-25 de minute, până când coşuleţele se rumenesc uşor. Din cantităţile de mai sus am obţinut 24 de mini-blaturi pentru ţărtiţe.

Reţeta cremei de ciocolată cu caramel sărat, cu ingrediente şi cantităţi exacte am cules-o de aici: http://www.goodfood.ro/reteta/tarta-cu-caramel-sarat-mix-de-nuci-si-ciocolata-223784.html .

Adaptările şi notiţele mele legate de subiect sunt următoarele:

Pentru caramelul sarat:

– 200 g zahar

– 200 g smantana pentru frisca

– 70 g unt

– 1/2 cana nuci tocate grosier, puţin coapte în tigaie sau la cuptor

– o lingurita rasa de sare de mare

Zahărul se topeşte cu grijă, până când capătă culoare chihlimbarie. Se ia de pe foc, se adaugă smântâna pentru frişcă şi se amestecă încet, aşteptând transformarea casantului zahăr într-o cremă frumos legată şi impecabil colorată. Apoi vine rândul untului, a nucilor pisate şi a sării care dă un gust deosebit caramelului.

Crema se lasă să se odihnească la rece, în aşteptarea prietenului de ciocolată.

Pentru crema de ciocolată:

– 200 ml smantana pentru frişcă sau smântănă pentru gătit

– 200g ciocolată neagră

– 30 g unt

Frişca şi untul se aduc la punctul de fierbere şi se răstoarnă într-un castron, peste ciocolata ruptă în bucăţi. Se acoperă totul pentru 3-4 minute, apoi se amestecă încet, până la omogenizare.

Crema de ciocolată este gata. Gata să o cunoască pe cea de caramel. Aşa că nu trebuie decât puse împreună şi apoi aşezate cu grijă în coşuleţele din aluat.

Totul se dă la rece şi serveşte cu moderaţie din considerente de supraîncărcare cu energie şi surplus de calorii. O tartă, aşa mică precum este, are vreo 240 de Kcal…

Din toată afacerea asta, singurul care nu suferă de agitaţie excesivă şi care nici nu se îngraşă e Căţelo, căci tarta staţionează doar temporar în fălcile lui, destinaţia finală fiind burtica piticului.

Leave a Reply