Ciuperci fripte cu piure de ţelină şi cremă de hrean

posted in: De prin bucătărie | 0

Ciuperci fripte cu piure de ţelină şi cremă de hrean

Ciuperci cu telina

       La noi toarnă cu găleata de două zile bune. Îmi vine să stau în casă şi să mă imaginez la gura sobei pe care nu o am… Ar merge o gutuie coaptă cum făcea mamaie…

Sunt departe de o astfel de realitate, dar am şi eu colţişorul meu de casă duioasă şi destule lucruri mărunte care să mă facă fericită într-o zi ploioasă şi vântoasă de noiembrie.

Pentru că e o zi de post, mi-am propus să fac piure de ţelină, într-o variantă fără unt sau lapte. Ţelina e o rădăcinoasă dulce şi aromată, care merge bine cu un pic de iuţeală. Aşa că m-am găndit să o alătur unei creme de hrean preparată de soţul meu, care se dă în vânt după aşa delicatesă.

Ciupercile au venit ca o completare firească a unei reţete preparate numai cu produse vegetale.

Ţelina se taie cubuleţe mici. În tigaie, în puţin ulei de măsline încins, se aruncă pentru un minut vreo 4-5 căţei mici de usturoi românesc, după care ţelina li se alătură. Se lasă împreună la poveste, la foc mic şi cu capacul pus. Din când în când, se amestecă pentru ca ţelina să nu se prindă de vas. Cam peste 20 de minute, se adaugă puţin (cam jumătate) de ardei iute tocat mărunt, şi o jumătate de ardei kapia mic tăiat fin. Totul se completează cu 100 ml. vin alb şi se mai lasă vreun sfert de oră la taifasul mocnit al focului.

Între timp, câteva ciuperci gureşe se dau cu sare şi piper şi se frig în tigaie, pe grill, pe grătar, pe ce aveţi.

Ţelina îmblânzită de foc, aromată şi cu gust iute împrumutat de la vecinul din tigaie, se potriveşte de sare şi piper şi se pasează dezinteresat, doar atât căt să se amestece toate cele între ele.

Aşazate împreună, ţelina, ciupercile şi hreanul, au gust de alinare pentru vremea de afară. E drept că mai e loc şi pentru o consolantă prăjitură cu mere, ghimbir şi scorţişoară….

Leave a Reply