Conopidă crocantă lângă sos iute

posted in: De prin bucătărie | 0

Conopidă crocantă lângă sos iute

Conopida

         Am încercat această reteţă două duminici la rând şi am decis că merită povestită.

O conopidă mică, tăiată copăcei se scufundă în apă cu sare pentru vreo 30 de minute. După tratamentul „la rece” se aplică cel „la cald”, adică se pune în apă fiartă pentru 3-4 minute, după care se lasă la scurs.

Între timp, pe masă se aduc prietenii de taifas: o cernere de făină, un ou bătut bine cu două linguri de lapte, sare, piper şi o legătură de mărar tocată fin şi un pumn mare de pesmet venit tocmai din Povestea Pâinii.

Fiecare copăcel se îmbracă, pe rând, în făină, ou bătut şi pesmet şi se aşează într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Cuptorul încins le este bună gazdă pentru 15-20 de minute, până când se rumenesc.

Conopida1

Între timp, într-o lingură de ulei sotăm o ceapă mică, trei căţei de usturoi, adăugăm o cutie de roşii decojite, sare, piper, busuioc şi o jumătate de ardei iute. Cei care preferă un sos mai focos, pot adăuga o linguriţă de pasta de ardei iute (harissa). Le lăsăm să scadă la foc mic, vreun sfert de ceas, după care le pasăm. Rezultă un sos temperamental, bine ponderat de blânda conopidă.

Leave a Reply