Budincă de cartofi cu gem de ardei iute

posted in: De prin bucătărie | 0

Budinca de cartofi

Mă pregătesc de Postul Paştelui, în care mi-am propus să vă împărtăşesc nişte reţete uşor de făcut, în fapt, poveşti despre frunze şi flori, despre fructe, legume şi seminţe bune la gust şi plăcute ochiului.

În grădină am dezvelit pătrunjelul, care a trecut cu bine peste iarnă. E verde şi frumos, la fel cum sunt deja şi ştevia şi frunzele de păpădie. Usturoiul verde, pus din toamnă, e zdravăn şi el în brazde. O să mai şterpelesc de la mama nişte spanac şi ceapă verde din solar şi, cu ce mai am prin cămară, prin beci, sper să vă pot povesti câte ceva în fiecare zi.

Reţeta de aici nu are legătură cu postul, ci doar cu faptul că săptămâna acesta se manâncă ouă, brănză şi lapte.

Nişte simpli cartofi fierţi în coajă sau curăţaţi, după preferinţe, se taie cuburi şi se combină cu ou bătut, brânză rasă, pătrunjel tocat, piper şi, dacă mai e cazul, sare. Totul se dă la cuptor, la 180 0C timp de 25 de minute.

În poză se zăreşte şi ceva afumătură, dar cum săptămâna asta zicem “Pas” la carne, nu-i nicio problemă să o eliminăm.

Tot în poză avem şi un borcănel de gem de ardei iute. Pe acesta îl putem folosi din plin, pentru ca o poveste aşa de banală să devină un subiect picant. Reţeta de gem o găsiţi mai jos. Pe net sunt multe reţete de dulceaţă de ardei iute. Eu am folosit reţeta de gem pe care am descoperit-o acum doi ani pe site-ul celor de la Good Food.

Gemul l-am făcut în toamnă, când ardeii iuţi erau în sezonul lor şi se găseau din abundenţă în pieţe şi grădini. Se potriveşte de minune cu brânză, fripturi sau budinci precum aceasta. Eu îl mănânc şi simplu, întins pe pâine.

 

Ingrediente şi cantităţi pentru budincă:

– 1 kg de cartofi;

– 4 ouă;

– 250 g. brânză sărată;

– piper;

– o legătură de pătrunjel.

Aş zice că sunt cam 6 porţii aici, fiecare de aproximativ 330 Kcalorii.

 

Ingrediente şi cantităţi pentru gemul de ardei iute;

  • 5 ardei iuţi curătaţi de seminţe;
  • 500 g suc de roşii proaspăt sau 500 g roşii opărite, curăţate de coajă şi tocate;
  • 300 g zahăr, preferabil brun;
  • 150 ml. oţet de mere;
  • 4-5 căţei de usturoi;
  • O bucată de ghimbir curăţat decoajă şi tăiat felii;
  • O linguriţă seminţe de muştar;
  • O linguriţă seminţe de coriandru.

Ardeiul tăiat oarecum, usturoiul şi ghimbirul se toacă în robotul de bucătărie, se adaugă sucul de roşii sau roşiile tocate. Când compoziţia e omogenă, se pune la foc împreună cu zahărul, oţetul şi condimentele. Se fierbe la foc mic până când capată consistenţa de gem. Pus în borcane sterilizate în cuptor şi păstrat la loc răcoros, rezistă foarte bine peste iarnă.

Leave a Reply