Lipii cu cartof

posted in: De prin bucătărie | 0

lipie 1

Aceasta e o reţetă a fost încercată pentru prima dată de mama mea ieri. Astăzi, pentru că sunt şi eu acasă, repetăm  experienţa împreună.

Făină proaspăt cernută, drojdie înmuiată în apă călduţă, un strop de ulei de măsline, un cartof fiert bine şi zdrobit şi mai bine, sare şi cam atât. Toate se amestecă bine şi se frământă destoinic. Aluatul se lasă la plămădit, sub un prosop curat, într-un colţ călduţ al bucătăriei.

După două ceasuri vine vremea coacerii. Ȋn cuptorul preîncălzit, aşezăm lipioare rotunjoare, întinse cu sucitorul din aluatul de mai sus, groase cam de un deget. Ele vor mai creşte un pic şi în cuptor. Le-am uns cu ulei de măsline. Una, experimental, a primit ulei de măsline cu busuioc şi sare roz de Hymalaia. Rezultatul e pufos şi fraged în acelaşi timp.

Ştiţi ceva, am fiert doi cartofi, din care am folosit numai unul la lipii. Pentru celălalt, am un gând de măcinici moldoveneşti… Să vedem ce iese.

lipie 2

Ingrediente şi cantităţi:

– un cartof mare, cam 200 g.;

– 500 ml apă călduţă;

– drojdie cât o nucă;

– o lingură de ulei de măsline;

– o linguriţă de sare;

– făină cât cuprinde.

Din cele de mai sus au ieşit trei lipii cu diametrul de 20-25 cm.

Leave a Reply