Paste cu măsline, capere şi crutoane usturoiate

posted in: De prin bucătărie | 0

Paste cu măsline, capere şi crutoane usturoiate

paste masline1

Merge bine pentru zilele de post, e uşor de făcut, iar combinaţia măsline-capere-roşii, pe mine una m-a convins.
Primele de preparat sunt crutoanele, care se rumenesc în foarte puţin ulei de măsline, pe care l-am aromatizat în prealabil cu usturoi tăiat felii, încins preţ de două minute. După ce am scos usturoiul, am rumenit cubuleţele de pâine. E prima dată când fac astfel de crutoane. Mi se par minunate şi cred că merg de minune în multe alte combinaţii. La final, cam după 5-7 minute, timp în care crutoanele se amestecă în mod constant cu o lingură de lemn, cubuleţele de pâine sunt crocante şi parfumate.
Vine apoi rândul sosului: într-o lingură de ulei de măsline se perpeleşte preţ de jumătate de minut un căţel mare de usturoi zdobit şi nişte ardei iute tăiat felii subţiri, peste care se adaugă roşii tocate (proaspete sau din cutie, după sezon), măsline şi capere. Sosul se fierbe la foc mic timp de 20 de minute. Dacă este cazul, se mai adaugă apă (preferabil apă de la paste, dacă între timp acestea fierb alături).
Pastele pot fi de orice formă, aici am pus ceea ce am găsit în cămară: spaghete din grâu integral. Se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet, minus două minute, pe care le vor petrece tot pe foc, după ce au fost scurse de apă, în compania sosului.
Se servesc fierbinţi, cu crutoane şi pătrunjel tocat pe deasupra.

paste masline2

Ingrediente şi cantităţi:
pentru crutoane:
– 6 felii de pâine;
– două linguri de ulei de măsline;
– trei căţei de usturoi, tăiaţi felii
pentru sos:
– o lingură de ulei de măsline;
– un căţel de usturoi mare, zdrobit;
– o jumătate de ardei iute;
– o cutie de roşii tăiate (in sezon, 500 g roşii opărite, curăţate de coajă şi tăiate cubuleţe);
– o jumătate de cană de măsline tocate;
– două linguri de capere tocate mărunt;
– sare şi piper;
– o legătură de pătrunjel tocat.
pentru paste:
– 200 g paste;
– doi litri de apă;
– o linguriţă de sare.

Aici sunt două porţii zdravene. Crutoane am pus pe deasupra mai puţin de jumătate din cât am pregătit. Restul şi-au găsit rostul în altă parte. În total, ar fi cam 330 Kilocalorii în fiecare dintre cele două farfurii.

Leave a Reply