Tartă cu cremă de lămâie şi fulgi de migdale

posted in: De prin bucătărie | 0

Tartă cu cremă de lămâie şi fulgi de migdale

tarta cu crema de lamaie1

         Această cremă este altfel decât prepar eu de obicei cremele pentru tarte. Reţeta am cules-o din ediţia online The New York Times Food.

Pentru mine a fost surprinzătoare transformarea ouălor bătute cu zahăr, zeamă şi coajă de lămâie plus ceva unt tăiat cubuleţe, într-o cremă foarte fină şi suficient de legată pentru a fi aşezată peste blat. Toate ingredientele de mai sus se amestecă într-un bol rezistent termic, aşezat deasupra unui vas în care fierbe apă. După ce untul şi zahărul se topesc, pe măsură ce vasul se încălzeşte, compoziţia se leagă. E nevoie a se amesteca în mod constant, astfel încât crema rezultată să fie fină şi fără cocoloaşe. Înainte de a fi aşezată deasupra tartei, e musai să stea vreo două ceasuri la răcit, în frigider.

Blatul e simpu de făcut, din ingrdientele puse în ordinea în care sunt enumerate mai jos. Aluatul este unul moale şi destul de lipicios, dar odată copt (40 de minute la 180 de grade Celsius), devine fraged şi potrivit ansamblului. Forma pe care am folosit-o e de tort, cu inel detaşabil, aşa că baza am tapetat-o cu foaie de copt, apoi am uns-o şi pe ea, dar şi inelul, cu puţin unt şi am presărat făină. Blatul va sta la cuptor împreună cu crema de lămâie, iar pe deasupra am presărat fulgi de migdale puţin prăjiţi şi zahăr brun (merge şi alb).

tarta cu crema de lamaie2

Ingrediente şi cantităţi:

pentru crema de lămâie:

– 4 ouă întregi;

– coaja şi zeama de la două lămâi;

– 150 g zahăr;

– 125 g unt tăiat cubuleţe;

pentru blatul de tartă:

– 150 g unt;

– 200 g zahăr (untul şi zahărul se bat bine, până când compoziţia devine cremoasă, apoi se adugă, rând pe rând, cele de mai jos);

– 150 g făină;

– o linguriţă de praf de copt;

– sare;

– două ouă bătute până când încep să facă spumă (nu foarte mult);

– o jumătate de cană de migdale măcinate.

 

Tarta merge împărţită în 12 felii, fiecare are aproximativ 370 de kilocalorii.

Leave a Reply