Ciulama de ciuperci cu mărar

posted in: De prin bucătărie | 0

Ciulama de ciuperci cu mărar

CiulamaCiuperci1

            Dacă îţi place mămăliga, îţi ofer un pretext să scoţi mălaiul din cămară şi să clocoteşti apa în ceaun: ciulama de ciuperci cu mărar.

După ciuperci nu mă omor, dar gătite aşa, mi se par delicioase.

Cam într-un litru şi-o litră de apă cu puţină sare punem la fiert ceapă, morcov, rădăcină de pătrunjel şi de păstârnac, codiţele de la ciuperci, tăiate în lungul fibrei, boabe de piper şi jumătate de legătură de mărar. La sfârşitul fierberii, supa se stracoară.

CiulamaCiuperci2

Ȋntre timp, încingem într-o tigaie niscai ulei de măsline şi prăjim pălăriile ciupercilor tăiate felii. Nu e o prăjire propriu-zisă pentru că ciupercile, ajutate şi de puţină sare, îşi vor pierde sucul, se vor deshidrata.

CiulamaCiuperci3

Când legumele sunt fierte şi ciupercile rumene, se porneşte ciulamaua: într-o cratiţă încinsă se amestecă ulei de măsline cu făină, în cantităţile de mai jos şi se adaugă treptat din supa de legume. Se lasă să fiarbă încet pe foc, amestecând constant. După ce ciulamaua a înghiţit ceva mai mult de jumătate din supă, se adaugă ciupercile, apoi se continuă cu restul de supă. La final, după ce a fost luară de pe foc, ciulamaua primeşte ultimul ingredient, mărar tocat. Plus mămăliga din farfurie, dacă aţi învârtit-o între timp.

CiulamaCiuperci4

          „Post”-ă bună!

 

Ingrediente şi cantităţi:

– 500 g ciuperci, codiţele pentru fiert, pălăriile pentru prăjit;

– 75 ml ulei de măsline, din care 25 ml pentru prăjit pălăriile, 50 ml pentru ciulama;

– 60 g făină;

– 2 morcovi;

– o rădăcină de pătrunjel;

– o rădăcină de păstârnac;

-3 cepe;

– boabe de piper;

– o legătură de mărar, jumătate pentru fiert, jumătate pentru ciulama;

– sare şi piper.

Aş zice că sunt cam 4 porţii aici, fiecare de aproximativ 330 Kcalorii.

Leave a Reply