Ceapă caramelizată

posted in: De prin bucătărie | 0

Ceapă caramelizată

Ceapa caramelizata

Pentru povestea asta, în afară de răbdare, nu-ţi trebuie prea multe: un pic de ulei de măsline, ceapă, sare, o lingură de oţet balsamic şi eventual, una de vin roşu, sec. Plus un duş obligatoriu şi un schimb de haine, chiar dacă găteşti afară…

Ceapa se curăţă, se taie pe din două, apoi se toacă în fâşii subţiri şi egale. Într-un vas antiaderent se încing două linguri de ulei de măsline, se adaugă ceapa, se presară puţină sare şi se amestecă uşor, până când toate fâşiile s-au întâlnit cu uleiul.

După asta, focul de domoleşte bine, capacul se aşează peste vas şi se aşteaptă răbdător (cam între 40 de minute şi o oră) transformarea: ceapa iute, dătătoare de lacrimi se îmblânzeşte şi îşi arată latura dulce şi delicată.    Din când în când se amestecă pentru a nu se arde şi a nu se prinde. La final, când pe fundul vasului s-a depus ceva zahăr de la ceapă, se stinge totul cu un dram de oţet balsamic şi/sau vin roşu.

Ingrediente şi cantităţi:

  • 6 cepe roşii mari;
  • Două linguri de ulei de măsline;
  • O lingură de oţet balsamic;
  • O lingură de vin roşu, sec (opţional);

Leave a Reply