Mâncare de vinete cu ardei capia şi arpagic

posted in: De prin bucătărie | 0

Mâncare de vinete cu ardei capia şi arpagic

Arpagic1

N-am mai gătit niciodată cu arpagic. Zilele trecute, la mine la serviciu, era tot un trafic de arpagic între colegele mele, care pun în grădină, ca să aibă ceapă verde pentru Paşte şi uscată pentru cămara anului următor. Arpagicul adus era cam criticat, că e mare, că face fuscă…

Mie mi s-a părut tocmai bun pentru gătit, aşa că am primit „bonus” vreun kilogram de cepşoare dinastea.

Ajunsă acasă, m-a văzut mama cu arpagicul şi, cu un ochi critic, a concluzionat: „E, lasă, e bun pentru frunze…”

Ba să ştiţi că e foarte bun pentru mâncare. Dacă ai răbdare să-l cureţi, e mai dulce decât ceapa, are un gust mai fin şi nu e iute.

Aşa că am curăţat doi pumni zdraveni de arpagic, plus plus nişte rude bune: o ceapă uscată şi vreo trei cepe verzi rătăcite prin cutia frigiderului, am tăiat în două fiecare cepşoară, am tocat ceapa şi ceapa verde şi am încins un pic de ulei în cratiţă. Le-am aruncat înauntru, împreună cu vreo patru căţei de usturoi zdrobiţi, am adăugat peste o vânătă mare, curăţată de coajă şi tăiată în cuburi mărunte şi două foi de dafin. O jumătate de cană de apă a ajutat legumele să se înăbuşe, iar foile de dafin au venit şi ele, cu aroma lor.

Între timp, am scurs ardeii capia copţi dintr-un borcan de 800 g, i-am spălat şi i-am tocat în blender. I-am aşezat peste celelalte legume, împreună cu o jumătate de cană de roşii pasate, sare şi piper. Personal, am pus şi o lingură de pastă de ardei iute, pentru că aşa suntem noi, o familie „picantă”.

La finalul poveştii, reverenţa o face pătrunjelul tocat.

Arpagic2

Ingrediente şi cantităţi (în ordinea apariţiei):

  • doi pumni de arpagic;
  • 1 ceapă medie;
  • două-3 fire de ceapă verde, din care se toacă mai mult partea albă;
  • 3-4 căţei de usturoi;
  • două linguri de ulei de măsline;
  • o vânătă mare (600 g);
  • două foi de dafin;
  • ardeii capia copţi, dintr-un borcan de 800g;
  • o jumătate de cană de roşii pasate;
  • o lingură de pastă de ardei iute (opţional)
  • sare, piper;
  • pătrunjel tocat.

Atât de la mine cu şi despre arpagic. Mai frumos şi mai bun de la Ana Blandiana…

 

 

„Într-o zi pe când lucram

În grădină, pe sub geam,

Îngrijind un trandafir,

Văd că intră un musafir:

 

Era mic că abia îl vedeai,

Dar cu mustăţi ditamai;

Încăpea printre uluci,

Dar avea blăniţa-n dungi;

 

Şi întrun capăt, dintro dungă

Îi creştea o coadă lungă;

Era numai cât o floare,

Dar avea patru picioare;

 

Ochii-albaştri îi clipeau

Şi ştia să zică: „-Miau!”.

Ba să vezi şi să te bucuri-

Sărea în aer după fluturi.

 

Şi ştia chiar să se joace

Cu câteva ghemotoace.

Oare, ce aţi fi făcut voi

Cu acest musafir de soi?

 

Eu, oaspetele important

L-am tratat cu lapte cald;

Ca să-l conving să rămână,

I-am dat şi un pic de smântână

Şi, pentru că era mic,

L-am botezat Arpagic.”

 

(Arpagic de Ana Blandiana)

Leave a Reply