Pâine de casă (aluat cu vin alb)

posted in: De prin bucătărie | 0

Pâine de casă

(aluat cu vin alb)

Paine1 

          Reţeta asta nu îmi aparţine. Brutarul casei noastre, „Omul fără Facebook”, este autorul.

Pâinea cu vin experimentată în cuptoarele casei a fost o revelaţie: miez fraged, ca de cozonac şi crustă crocantă, cum îi şade bine unei pite coapte în casă, în care ştii exact ce pui.

Un amestec de vin, apă minerală şi ulei de măsline primeşte la dizolvat sare, zahăr şi drojdie. Dacă vă plac seminţele în pâine, acum este momentul să le adăugaţi. Vina apoi rândul făinii, iar aluatul capătă consistenţă. Totul se frământă bine 5-10 minute, apoi se lasă la dospit, preferabil în … frigider, măcar o oră.

La noi în casă aluatul de pâine stă la frigider, parte din el e copt în ziua respectivă, parte rămâne pentru a doua zi, astfel încât să nu ducem lipsă de pâine proaspătă.

Înainte de a pune pâinea la făcut, cuptorul se porneşte, se aşează înauntru un vas cu apă şi se încinge bine (2000 Celsius). Când apa începe să fiarbă, vasul se scoate şi se dă la cuptor pâinea, aşezată în tavă sau în formă, după cum vă place.

Se lasă la foc iute cam 10 minute, după care temperatura se mai coboară puţin (1800 Celsius). După încă 20 de minute crusta pâinii începe a se rumeni, moment în care o ungem bine cu apă şi sare grunjoasă – saramură, apoi mai dăm pâinea la cuptor preţ de 5 minute.

Pâinea e coaptă atunci când trece testul scobitorii.

Paine2

Ingrediente şi cantităţi:

 

Pentru aluat

  • 150 ml. vin alb sec;
  • 150 ml. apă minerală;
  • Două linguri ulei de măsline;
  • Două linguriţe rase de sare;
  • O linguriţă de zahăr;
  • Drojdie cât o nucă;
  • Seninţe de in, cânepă, floarea soarelui, susan, ce aveţi prin casă;
  • Făină cât cuprinde.

 

Pentru coajă crocantă:

  • 4 linguri de apă;
  • O jumătate de linguriţă de sare grunjoasă.

Leave a Reply