Tartă cu sparanghel şi brânză de oaie

posted in: De prin bucătărie | 0

Tartă cu sparanghel şi brânză de oaie

tarta cu sparanghel1 

         Astăzi vă voi vorbi despre „parpanghel”, porecla pe care o poartă în familia noastră sparanghelul. Nu e el de la noi de pe meleaguri, dar mai că m-aş încumeta să-i rezerv o parcelă în grădină, atât de mult îmi place ca gust, ca textură, dar mai ales ca parte a altor combinaţii culinare.

Am ales să fac o tartă cu brânză, în cazul meu nişte brânză de oaie, pentru că nu aveam de alt fel.

Aluatul e uşor de făcut: făină cu un strop de ulei, sare, apă minerală, toate preschimbate într-o bilă consistentă, care e „tartată” cu sucitorul până când a devine o suplă foaie, peste care se aşeză în strat subţire unt gras. Totul de împătureşte şi se lasă la odihnit cel puţin o oră, la frigider.

Brânza se mărunţeşte şi se amestecă bine cu ouă şi piper.

„Parpanghelul” se spală, se rupe de unde vrea el, se taie pe lung tijele care au rămas după rupere (partea cu muguri), în două sau în patru, după cum sunt de groase, şi se perpelesc 5 minute în unt încins. La urmă se presară sare şi zeamă stoarsă de lămâie.

Eu personal, la afacerea asta, am plusat cu nişte bacon tăiat în fâşii  fine. Mă rog, un plus pentru burtă şi alte părţi anatomice, nerecomandat celor care se vor speria de valoarea calorică precizată la finalul poveştii.

Punerea laolaltă e uşoară şi plăcută: se întinde foaia, se aşterne în vas, peste se pune foaie de copt şi orez sau fasole uscată, cât să acopere bine toată suprafaţa aluatului. Mă rog, acum înţeleg că există biluţe de ceramică pentru tehnica asta de coacere. Dacă aveţi, folosiţi-le cu atât mai bine. Se dă aluatul de tartă la cuptorul preîncălzit (180 grade de-ale lui Celsius) şi se coace parţial, cam 10 minute. Se scoate din cuptor, se îndepărtează foaia de copt şi orezul sau fasolea şi se aşează brânza. Deasupra, se pun alternativ fâşii de sparanghel şi de bacon.

Rezultă ceea ce se vede în fotografia de mai sus. Da, recunosc, tarta mi-a pozat, ruşinată, şi înainte de coacere…

Totul merge la cuptor, cam 30 de minute, sau până când se rumeneşte.

tarta cu sparanghel2

Ingrediente şi cantităţi:

 

Pentru aluat:

  • 200 g făină;
  • O linguriţă ulei de măsline;
  • O jumătate pahar de apă minerală;
  • 100g unt;

 

De aşezat peste aluat:

  • O legătură de sparanghel;
  • 700 g brăză de oaie proaspătă, mai puţin sărată;
  • 4 ouă;
  • 150 g bacon;
  • O linguriţă de unt;
  • Zeama de la o jumătate de lămâie;

Acu’… tre’ s-o spun şi p-asta cu caloriile, că „e cam multe”, dar până în 400 pentru fiecare dintre cele 12 felii zdravene care rezultă. Ca să fiu mai „exactă”… apoximativ 355 kcal.

Leave a Reply