Tort de bezea cu cremă de lămâie, trufe de ciocolată şi fructe de sezon

posted in: De prin bucătărie | 0

Tort de bezea cu cremă de lămâie, trufe de ciocolată şi fructe de sezon

TortBezea1

          Povestea mea începe într-o duminică, a două zi după ce doi pui dragi mie şi-au petrecut sărbătoarea numelui.  Actuala atmosferă e următoarea: pe o canapea de lemn din grădină scriu cât pot de repede, până să moară bateria de la laptop. Nu, nu e linişte, nu se aud păsărele, deşi e duminică şi ar cam trebui… Se aude puternic, de la vecini, refrenul: „Constantine, Constantine…”  Nu mai e ziua lui „Constantine”, dar poate că vecinii au pierdut startul…

La o zi după ziua Sfinţilor Ȋmpăraţi, aşez aici cea mai dulce poveste din bucătăria mea. Ȋn general, nu gătesc aşa de dulce. Prefer plăcintele cu fructe acrişoare, budincile cu lămâie sau cu dovleac, prăjiturile cu vişine sau îngheţata cu fructe. Povestea mea nu are făină, nici lapte ori afânători, dar are zahăr atât de mult, că mi-e frică să vă povestesc. Gustul final merită, părerea mea.

Vă vorbesc despre o bezea cu acoperământ acrişor de cremă de lămâie. Bonus, aterizează graţios nişte fructe de sezon, în speţă căpşune şi cireşe, alintate cu câteva trufe de ciocolată, home made…

Ȋn numele poveştii, să purcedem: albuşurile de ou, temperate, se bat cu oleacă sare, bine-bine. După, se adaugă zahărul, câte două linguri pe repriză, aruncate în ploaie. Când spuma e tare si sticloasă, o înmiresmăm cu semiţe de vanilie şi o aşezăm cu nobleţe în tava tapetată cu foaie pergament. Urmează drumul cuptorului, la 120 grade ale lui Celsius timp de…. două ore şi jumătate.

TortBezea2

Mult timp, domnule, dar e vremea în care crema de lămâie se leagă, subtil, din simple şi puţine ingrediente, iar trufele se plăsmuiesc alchimic din frişcă şi ciocolată neagră.

TortBezea3

          Cam asta e tot, dragii mei virtuali degustători. Rezultatul este peste ingredientele folosite. Hai să trăim pofticioşi de viaţă!

Ingrediente şi cantităţi:

Pentru bezea:

– 4 albuşuri;

– un vârf de cuţit de sare;

– 225 g zahăr;

– seminţele de la o jumătate de păstaie de vanilie.

TortBezea4

Pentru crema de lămâie:

– 4 gălbenuşuri;

– zeama şi coaja de la două lămâi;

– 125 g unt minim 80% grăsime;

– 150 g zahăr.

TortBezea5

Pentru trufele de cioco:

– 200 g ciocolată amăruie (70-80% cacao) ruptă în bucăţele;

– 200 ml smântână pentru frişcă (minim 32% grăsime) adusă la punctul de fierbere şi răsturnată peste ciocolată. După 3-4 minute, cele două ingrediente se amestecă minuţios, pănă când crema de ciocolată se omogenizeaza, Totul se dă la rece.

Fructele de sezon:

Azi, 22 mai 2016, fructele de sezon alese sunt:

1) cireşe: 10-12 rotunjoare cu tot cu sâmbure şi codiţă

2) căpşune: 8-1o inimioare, spălate şi tăiate pe din două sau pe din patru, după mărime.

Sezonul vostru deabia începe, aşa că îndrăzniţi… fiţi originali, fiţi înderăzneţi în alegeri! Daţi savoare vieţii!

TortBezea6

Leave a Reply