Tarta cu branza sarata si cirese in sos de vin

posted in: De prin bucătărie | 0

Tartă cu brânză sărată şi cireşe în sos de vin

Tarta1

 Aceasta este o poveste pe care dedic celor care nu se dau în vânt după genul de desert care „te leşină” şi acceptă cu plăcere fuziunea dintre sărat şi dulce în aceeaşi farfurie.

Cumpăr brânză direct de la stână (Nea Gică să trăiasca!) şi cer întotdeauna şi brânză proaspătă, de „o zi”. Nu vorbesc aici despre brânză dulce, ci despre telemea de capră, oaie sau mixtă, preparată clasic. Şi oricât de proaspătă este, sarea tot se simte, ceea ce mie, sincer, îmi place.

Astfel de brânză am folosit acum mai bine de o săptămână, când am copt tarta de mai sus. Plus ouă de la găinile crescute de mama mea, făină din grâul primit de tata de la „Asociaţie” şi căpşunele din grădina personală.

 

Ingrediente şi cantităţi:

 

Pentru aluatul de tartă:

  • 70 g unt de la frigider;
  • Un ou;
  • O lingură de zahăr;
  • Un praf de sare;
  • 100 g făină.

 

Toate cele de mai sus se amestecă într-un aluat care se dă la rece o oră. După, se întinde foaia de tartă, se aşează în formă şi se coace „în orb” cam 10 minute, la foc potrivit (180 0C). În următoarea etapă se îndepărtează foaia de copt şi boabele de fasole, orezul sau ce altceva aţi ales pentru ca aluatul de tartă să nu se umfle şi se adaugă cele de mai jos.

 

De aşezat peste blatul de tartă:

  • 300 g brânză sărată;
  • Două ouă;
  • Două linguri de zahăr, toate bine amestecate.

 

Amestecul de brânză, ou şi zahăr se toarnă peste foaia de tartă şi se dă la cuptor  până când umpltura se rumeneşte uşor deasupra.

Tarta2

Pentru sosul de vin:

  • 200 ml vin roşu sec;
  • 4 linguri de zahăr;
  • 5-6 boabe de piper;
  • O jumătate de baton de scorţişoară;
  • O jumătate de steluţă de anason;
  • Două cuişoare.

Tarta3

Vinul se aşează pe foc împreună cu zahărul şi mirodeniile şi se fierbe până când volumul se reduce la jumătate. Apoi, pentru maxim două minute, se scufundă 10-15 cireşe, cărora le-aţi păstrat codiţa, pentru a fi uşor de extras din sos.

Tarta4

Pentru ornat:

  • Cireşe îmbăiate în sosul de vin;
  • Căpşunele tăiate sau întregi, după mărime, după imaginaţie…

Tarta5

 

Leave a Reply