Batoane cu cereale

posted in: De prin bucătărie | 0

Batoane cu cereale

Batoane1

Nu ştiu ai voştrii cum sunt, dar copiii mei preferă dulciurile ambalate. Dacă nu “foşnăie”, nu e desert. Nu-i vorbă, mănâncă plăcinte, clătite, cozonac, fursecuri sau tarte, toate proaspăt scoase din cuptor, dar genul ăsta de trataţie nu “se pune” ca desert.

Ȋn plus, au o slăbiciune pentru batoanele cu cereale. Dimineaţa nu e dimineaţă dacă nu se termină cu un baton. Asta după ce au început cu… cereale cu lapte… De, ce să zic, „un mic dejun echilibrat”…

Astăzi a fost ziua răzbunării, ziua eliberării de folia de aluminiu, când domnii de la Nestle sau Kellogs n-au mai furnizat “desertul dimineţii”. Aşteptam momentul, speram să triumf şi eu măcar o dată în faţa unei industrii care îmi scoate săptămânal atâţia bani din buzunar.

Şi cu băieţii mei am reuşit. Au vrut batoane cu cereale făcute în casă. M-am uitat în cămară. Aveam ceva fulgi de ovăz, cam jumătate de tabletă mare de ciocolată amăruie, plus un rest de fructe uscate. De la gostatul cartierului am luat banane şi căpşuni, apoi am purces tustrei la treabă: cel mare a spălat şi a zdrobit căpşunile, Prâslea s-a luptat cu o banană pe care a reuşit să o “terciuiască” bine, în timp ce eu am mărunţit fructele uscate şi am tocat ciocolata.

Tot amalgamul ăsta de fructe (proaspete şi uscate), fulgi de ovăz şi ciocolată, la care am adăugat câteva cristale de sare, a mers la cuptor într-o tavă tapetată cu hărtie de copt udată şi stoarsă în prealabil. După 30 de minute la 1800 Celsius, “tableta” de cereale rezultată a fost tăiată în batoane şi dată din nou la cuptor, pentru un sfert de ceas la 1500 Celsius.

Din 15 batoane, abia am salvat ceea ce se vede în poze. Mâine vom repeta experienţa, în încercarea de a face provizii de „desertul dimineţii” pentru săptămâna viitoate.

Batoane2

          Ingrediente şi cantităţi:

  • 200 g fulgi de ovăz;
  • 10 căpşuni;
  • O banană coaptă;
  • 100 g ciocolată amară;
  • 50 g fructe uscate (eu am pus mare, merişoare, caise şi prune, dar e OK şi doar cu stafide sau ce altceva aveţi);
  • Un vârf de cuţit de sare, preferabil cistale sau mai puţin fină.

 

Leave a Reply