Orez verde. Frăţia mazării. (Spring pea risotto)

posted in: De prin bucătărie | 0

Orez verde. Frăţia mazării.

(Spring pea risotto)

orez verde1

Îmi place luna iunie. Nu vorbesc prin prisma vremii de afară care, cel puţin până acum – şi aproape am ajuns la jumătatea lunii – aduce mai mult cu toamna decât cu vara.

Iunie e frumoasă pentru că are cireşe coapte şi căpşuni parfumate, dovlecei plesnind de crudul din ei şi bombonele dulci de mazăre. Mai sunt multe de adăugat în enumerarea de mai sus, dar mă opresc la mazăre.

Aţi mâncat vreodată păstăile, ceea ce rămâne după ce scoatem bobiţele dulci de mazăre din teci? Eu până mai ieri nici nu credeam că se pot mânca sau, mă rog, îngloba într-un fel principal extrem de gustos.

Reţeta am cules-o de la Raymond Blanc http://www.bbc.co.uk/food/recipes/spring_pea_risotto_66299 şi am urmat-o pas cu pas. Nu am avut ridichii de lună, aşa că am gătit fără.

Pentru mine a fost o revelaţie, dar ceea ce m-a făcut de-a dreptul fericită este că a plăcut neaşteptat de mult şi familiei mele, îndeosebi mamei mele, cea care ne aprovizionează cu mazăre din recolta proprie. Am gătit împreună reţeta asta care in limba noastră nu sună cine ştie ce: “Orez cu mazăre” sau “Orez cu piure de mazăre”.

Supa verde: 350 g teci de mazăre se opăresc preţ de un minut, după care se strecoară şi se aşează în 350 ml apă cu gheaţă. Amestecul se mărunţeşte bine în robot şi se strecoară. Veţi obţine 600 ml de „supă verde”, pe care o veţi folosi 100 ml la piureul de mazăre şi 500 ml pentru orez.

Piureul de mazăre: Într-un vas se sotează 100 g mazăre în 10 g unt timp de 5 minute. Se adaugă sare şi 100 ml supă verde şi se fierbe totul încă 4 minute. Amestecul rezultat se pasează în blender. Piureul e gata.

Orezul verde: Într-un vas de mărime medie se sotează în două linguri de ulei de măsline o ceapă mică (o jumătate de ceapă medie), peste care se presară puţină sare. După două minute se adaugă un căţel de usturoi bine zdrobit sau dat prin răzătoare şi 200 g orez. Se amestecă şi se lasă pe foc 3 minute, până când orezul devine lucios. Apoi vine vremea să adăugăm 100 ml vin alb sec şi 500 ml supă verde. Totul se aduce la punctul de fierbere, după care vasul se acoperă, se dă focul mic-mic de tot, iar orezul se lasă să fiarbă preţ de 20 de minute. După tratamentul ăsta, orezul ar trebui să mai fie foarte puţin alb în secţiune. Păstrând orezul le focul mic, acesta se amestecă timp de 5 minute, după care se adaugă piureul de mazăre şi 40 g parmezan ras, plus piper proaspăt răşnit. Orezul se dă deoparte şi se finalizează după ce sunt pregătite şi legumele.

orez verde2

Legumele de deasupra: 120 g rondele de dovlecel groase de 2 mm se aruncă într-un vas în care fierb 50 ml apă, 5 g unt şi puţină sare. Dovleceii se gătesc 30  de secunde în vasul acoperit, după care se adaugă 140 g mazăre şi 40 g frunze de spanac. Se pune capacul peste vas şi se mai lasă la foc 20 de secunde. Legumele sunt gata.

Pentru a finaliza orezul, i se adaugă zeama de la un sfert de lămâie, 50 ml ulei de măsline şi puţin vin alb (opţional).

Gata: Orez verde, parfumat, legume care completează gustul şi parmezan proaspăt „aşchiat” cu cuţitul economic.

După ce am gătit povestea de mai sus, am înţeles de ce unii sunt maeştri bucătari, iar altele rămân vajnice gospodine.

orez verde3

Ingrediente şi cantităţi:

 

Pentru supa verde:

 

  • 350 g teci de mazăre
  • 350 ml apă cu gheaţă.

 

Pentru piureul de mazăre:

  • 100 g mazăre;
  • 10 g unt
  • 100 ml din supa verde.

 

Pentru orez:

  • 200 g orez;
  • O jumătate de ceapă tocată mărunt;
  • Două linguri de ulei de măsline;
  • Un căţel de usturoi dat prin răzătoarea mică;
  • Un praf de sare;
  • 100 ml vin alb sec;
  • 500 ml din supa verde;
  • 40 g parmezan ras;
  • Piper proaspăt măcinat;
  • Zeama de la un sfert de lămâie
  • 50 ml. ulei de măsline.

 

Pentru legumele de deasupra:

  • 5 g unt;
  • 120 g dovlecei tăiaţi rondele, cu grosimena de 2 mm;
  • 140 g mazăre;
  • 40 g ridichii de lună;
  • 40 g frunze de spanac;
  • Un praf de sare sare.

Leave a Reply