Muşchi de porc în crustă dungată

posted in: De prin bucătărie | 0

Muşchi de porc în crustă dungată

Muschi1

Povestea e de inspiraţie electorală. De, ce să-i faci, dacă lucrezi în branşă, deformarea profesională e inevitabilă.

Acum vreo două-trei săptămâni toate canalele de ştiri povesteau cu ton apăsat despre primarii reţinuţi, arestaţi, cercetaţi, codamnaţi, dar mai ales… realeşi de vocea şi mâna poporului.

„E de porc”, mi-am zis. Ȋntâi pentru că ei n-au nicio străbatere în a-şi pune numele pe un buletin de vot în condiţiile date şi a doua oară pentru că cetăţenii, având pâinea şi cuţitul în mână o dată la patru ani, aleg aşa conducători.

E drept, între documentele pe care tre să  depună un „catindat” pentru a fi ales sunt două declaraţii pe propria răspundere: una că acceptă candidatura (Hait!), a doua că nu a fost lucrător sau colaborator al securităţii. Despre mită, şmenuri, influneţă, nimic.

Aşa că ieri, când „am ales” să gătesc un muşchiuleţ de porc, m-am gândit la ei, aleşii locali iubiţi de cetăţeni chiar şi în zeghe. Motiv pentru care, în loc să fac o crustă de piper, cum era obiceiul în familia noastră, am ales o crustă în dungi.

Un muşchiuleţ de porc se tratează cu sare, preferabil de granulaţie mai mare şi se lasă 30 de minute la temperatura camerei.

Pe o foaie de copt se întind dungile de condimente, cam de 3 cm lăţime: una de boia iute, alta de muştar boabe, una de cimbru, alta de boia dulce, una de piper pisat şi tot aşa, până când dungile ating lungimea muşchiului. Deasupra lor se presară puţină sare grunjoasă.

Muschi2

Muşchiuleţul se tamponează foarte bine cu prosoape de bucătărie, îndepărtându-se sarea şi umezeala, apoi se aşează deasupra dungilor, la un capăt al lor şi se rulează strâns, astfel încât crusta să se imprime pe carne.

Muschi3

După ce muşchiul e în zeghe de colo până colo, se aşează cu grijă pe o farfurie suficient de mare, se scutură excesul de condimente de pe foaia de copt, apoi se împachetează muşchiul în foaie şi se dă la cuptor la 1800 Celsius timp de 25 de minute. Apoi se scoate de la cuptor şi, înainte de a fi servit, se lasă 15 munite să se odihnească.

Am ales să-l pun în farfurie alături de nişte tecuţe de la mama primite, trase la tigaie, în apă clocotită şi puţin ulei de măsline („emulsion technique”, dacă e să mă dau în bărci).

Mulţumesc pe această cale primarilor şi primăriţelor care, prin puterea lor de corupere şi imensul trafic de influenţă de care au dat dovadă, m-au inspirat să vă împărtăşesc din experienţa mea „fusion” culinar-electorală.

Amin!

Muschi4

Ingrediente şi cantităţi:

 

  • Un muşchiuleţ de porc (300 g);
  • Piper de toate culorile, zdrobit grosier;
  • Cimbru uscat;
  • Boabe de muştar;
  • Boia de ardei iute;
  • Boia de ardei iute;
  • Sare cu granulaţie mare (Cea folosită de mine a fost mare şi roz. Roz de Himalaya).

 

Leave a Reply