Tartă cu dovlecel

posted in: De prin bucătărie | 0

Tartă cu dovlecel

Dovlecel1

Pe firul prea scurtei veri am alunecat deja spre iulie, cu o pălărie de soare într-o mână, cu o umbrelă de ploaie în cealaltă. Uite aşa, încerc să îmi ţin echilibrul între îndatoririle de zi cu zi şi dorinţa de evadare.

Şi dacă astăzi aş spune o poveste de la circ, nu cu acrobaţi, ci cu paiaţe, Harlequin al meu ar fi un dovlecel cu nas de ardei capia şi ochi de roşioare. Spre deliciul spectatorilor, ar jongla cu ouă şi ar avea la rever o floare din care, la comanda-i caraghioasă, ar sări nişte praf de piper… Hapciu!

Dovlecelul curaţat de coajă şi de seminţe, dacă are, se taie cubuleţe cu latura de 7-8 mm, iar ardeiul capia în pătrăţele de 5 mm.

Într-o tigaie nonaderentă se ameţesc la foc niscaiva bucăţele de şuncă afumată (cine are, cine nu, poate folosi cu încredere bacon sau kaizer). Peste, se adaugă dovleceii şi ardeii, plus un pic de sare. Totul se acoperă cu capac şi se lasă la foc mic vreo 5 minute. Peste legumele sotate se pune pulpă de roşii proaspete, decojite şi fără sâmburi, mărunţel tocate. Toate se ţin pe foc, de data asta fără capac, până când sucul de roşii se evaporă (câteva minute, maxim cinci, aş zice).

Dovlecel2

Toate cele din tigaie, după ce se răcoresc niţeluş, se răstoarnă peste ouăle amestecate cu telemea tăiată cubuleţe, precum dovlecelul. Dacă vă place piperul în mâncare, acum e momentul să îl adăugaţi. La urmă, se adaugă busuioc proaspăt, mărunt tocat.

Totul merge la cuptor, la 2000Celsius. Pentru cantităţile mai jos detaliate, am ţinut tarta fix 22 de minute în cuptor şi a ieşit precum se vede.

Dovlecel3

Am tăiat-o frumuşel, am aşezat două felii pe două farfurii şi am dat fuga să le trag în poză. Aşa grăbită am fost, că am dat peste vasul cu tarta, pe care l-am făcut praf. Mai ceva ca la circ….

De vas îmi pare sincer rău. De tartă nu, pentru că:

1) a sfârşit în burţile câinilor noşti, care nu refuză niciodată aşa o trataţie,

2) după ce am curăţat pe jos, m-am apucat frumuşel şi am mai făcut una.

Dovlecel4

Ingrediente şi cantităţi:

  • 40 g şuncă afumată (bacon);
  • 1-2 dovlecei (cam 350 g.)
  • 1 ardei capia;
  • 3 roşii medii, decojite şi fără sâmburi;
  • 100 g brânză (preferabil de oaie sau de capră);
  • 4 ouă;
  • 8-10 frunze de busuioc proaspăt;
  • piper proaspăt măcinat.

 

Leave a Reply