Orez cu ciuperci shimeji

posted in: De prin bucătărie | 0

Orez cu ciuperci shimeji

Am descoperit zilele astea reţeta aici: http://luciangavrila.ro/orez-cu-ciuperci-shimeji/. Am încercat-o, adaptând-o la ingredintele din dotare şi la ziua de post în care am gătit-o.

 

Mai întâi am făcut o supă de legume din ceapă, cartofi şi rădăcinoasele pe care le aveam prin cămară.

 

Apoi am  călit într-o lingură de ulei de măsline o ceapă tocată mărunt, peste care am aruncat ciupercuţele shimeji, drăgălaşe ca nişte mărţişoare. Le-am călit cam 5 minute (până când se evapora aproape toată apa din ele), am adăugat orezul şi am amestecat bine.

 

Cam la un minut distanţă, am răsturnat o cană de vin roze sec peste, am acoperit vasul şi am dat totul la foc foarte mic. Reţeta culeasă e cu vin alb, dar legumele şi orezul s-au „parfumat” bine şi cu roze-ul.

 

După ce aburii alcoolului s-au pierdut şi vinul a trecut din vas în bobul de orez, am adăugat supă de legume treptat, cam 200 ml odată.

 

La final, orezul se potriveşte de sare, eventual şi de piper, apoi se amestecă bine, cu putere, cam două minute, astfel încât rezultatul să fie … risotto cu ciuperci shimeji…

 

Şi ultimul „touch”: pătrunjel tocat, un bol şi o furculiţă… dacă nu cumva vă sunt la îndemână beţişoarele…

 

Ingrediente şi cantităţi:

  • 150 g orez cu bob rotund;
  • 150 g ciuperci Shimeji (brunele sunt mai arătoase);
  • O ceapă medie;
  • O lingură ulei de măsline;
  • 200 ml vin sec alb sau roze;
  • 1 l supă de legume (o cepaă, doi morcovi, un păstârnac, un pătrunjel, o bucată de ţelină rădăcină, doi cartofi, toate fierte împreună cu un pic de sare);
  • Sare, după gust;
  • Piper;
  • Un vârf de linguriţă de sare.

 

 

Leave a Reply