Supă de roşii cu ciuperci

posted in: De prin bucătărie | 0

Supă de roşii cu ciuperci

Pentru cei care îşi aleg câteva zile în care să mănânce fără carne, la sfârşitul ăsta de noiembrie, când pieţele oferă ultimele legume autohtone. Pătate, brumate, pălite, acruţe şi incomplet coapte… Numai bune de iubit. Savoarea lor, alături de parfumul ultimilor trandafiri şi de zbaterea colorată şi amăruie a crizantemelor, îmi alină intrarea în anotimpul în care „cămara” şi „beciul” sunt frecvente în vocabularul culinar.

 

Ingrediente:

– două cepe;

– doi morcovi;

– o jumătate de ţelină;

– un păstârnac;

– o jumătate de dovlecel;

– 10 ciuperci;

– 500 g roşii opărite, decojite şi pasate;

– sare şi piper, după gust;

– o legătură de pătrunjel;

– o legătură de mentă.

 

Un bol de supă merge servit cu:

– un sfert de baghetă, tăiată longitudinal, în patru;

– o lingură de ulei de măsline;

– un căţel de usturoi;

– o linguriţă de mentă tocată.

 

Ȋntr-o oală nu prea mare, în care fierbe cam un litru juma’ de apă, punem la fiert rădăcinoasele tocate la cuţit, în cuburi mici, ceapa tocată şi ciupercile tăiate lamele. După 20 de minute, adăugăm şi dovlecelul tocat mărunt, apoi, după alt sfert de oră, vine rândul roşiilor pasate.

Lăsăm totul să fiarbă la foc mic, acoperit, încă 15 minute. Potrivim de sare şi piper după propriul gust.  La final, când deja supa a pierdut câteva grade, presărăm pătrunjel şi mentă fin tocate.

          Pentru un „răsfăţ total”, alături de supă aşezăm câteva fâşii de păine prăjite în ulei de măsline, unse bine cu usturoi şi tamponate temeinic în mentă.

Leave a Reply