Biscuiți cu nucă, portocală și ciocolată

posted in: De prin bucătărie | 0

Biscuiți cu nucă, portocală și ciocolată

 

Pentru că zilele astea am poposit în Brașov, unde copiii mei și-au dorit și, firește, au primit niște biscuiți cu ciocolată, fiecare la preț de (n-aș zice și în valoare de) 10 lei, m-am îndârjit și am încercat și eu acasă să variez pe această temă.

 

Rezultatul s-ar concretiza în banala glumă, parafrazată în context:

„- Biscuiți, oștenii mei?

– Biscuit, Măria Ta! Cu nucă românească, portocală adusă tocmai de la Poartă și ciocolată fină, tocmai de la Ocţident…”

 

Ingrediente și cantități:

 

  • 100 g nucă măcinată fin;
  • 40 g nucă tocată mai mare;
  • 150 g zahăr;
  • Zeama și coaja unei portocale;
  • 40 g ciocolată neagră cu portocale, tocată mai mare;
  • 150 g iaurt gras (15%);
  • 50 g unt gras (82%), rece de la frigider, tăiat în cubulețe mici, cam 5×5 mm;;
  • 50 ml apă minerală;
  • Un praf de sare;
  • Făină cât cuprinde (aproximativ 350 g.)

Toate cele de mai sus se amestecă împreună, nu foarte mult, astfel încât bucățile de unt să nu fie înglobate omogen în aluat, aluat care trebuie să aibă consistență „semi-lipicioasă”, adică să înceapă să se desprindă de pe mâini.

 

Din compoziție se modelează biscuiți rotunzi, mari, cu diametrul de vreo 10 cm, care se așază în tavă, pe hârtie de copt. Din ingredientele de mai sus au rezultat 18 biscuiți.

 

În cuptorul preîncălzit la 1700 Celsius vor sta cam 25 de minute, sau până când, deși par încă moi și flexibili, au căpătat un pic de rumeneală la fată.

 

În forma finală, biscuiții tre’ să fie crocanți.

Atenție, sunt sățioși! După calculele mele, cam 200 kcal/bucată.

Leave a Reply