Ficat de pui cu busuioc şi sos de roşii
De multe ori în copilăria mea, în special în perioada vacanţei de vară, când mama ieşea de la schimbul trei, se aşeza la coadă, „la rând” la Alimentara. Nu ştia pentru ce stă: „Ce-o aduce. Măcar să prindem!”
„Ce-o aduce” era binevenit în frigiderul nostru cu nume de urs de circ, mult mai mic şi infinit mai gol decât cele din prezent.
De cele mai multe ori coada se forma de-al lungul clădirii în care funcţiona Alimentara, pentru că ochiurile de geam prin care tovarăşele vânzătoare ne vindeau „ce-o aduce” erau poziţionate pe respectiva latură. Acolo era bine vara, pentru că în cea mai mare parte din zi locul era umbrit şi nu ne toropea căldura.
Mai rău era când coada se forma în spatele Alimentarei, în curtea pătată de scurgeri uleioase şi puturoase, unde nu era pic de umbră şi unde, din cauza poziţionării tarabei cu cântar, rândul nu se mai păstra drept, ci semăna mai degrabă un „mol” de la un meci de rugby.
În dimineaţa respectivă de vară, când mama s-a aşezat la rând, coada se formase în spatele Alimentarei, astfel cum indicase preţios primilor posesori de scăunele şi sacoşele, tovarăşa-şef de Alimentara. Şi-a lăsat femeia „rând”, a venit acasă şi m-a trimis pe mine. Apoi pus rufe la înmuiat şi s-a dus să se odihnească puţin. Când s-a trezit, s-a luat să spele rufele, să le stoarcă şi să le întindă.
După ce treburile casei au fost rânduite, a coborât să stea cu mine. Şi am stat. Am aşteptat. Mult am mai aşteptat, cel puţin aşa îmi amintesc. Într-un târziu, maşina magică, dotată cu aparat frigorific deasupra cabinei şoferului, a adus ceva. Probabil nişte pui, cu siguranţă câteva pungi cu organe.
Şi a început hărmălaia. S-au încins spiritele, s-au ascuţit limbile: „Să se dea câte un pui, să ajungă la mai multă lume!”… „Să se dea numai la adulţi, nu şi la copii!!!”…
Am ajuns acasă pe înserat. „Am prins” o singură pungă cu ficat de pui, pe care mama l-a prăjit imediat în tigaie, într-o lingură de ulei de floarea-soarelui luat pe cartelă. A fost cel mai bun ficat de pui mâncat de mine vreodată. Probabil ceea ce englezii numesc: „Comfort food”…
Reţeta de mai jos e din aceste vremuri, însă gătind-o, mi-a amintit de povestea pe care tocmai v-am împărtăşit-o.
- 600 g ficat de pui;
- două-trei făşii de şuncă afumată (opţional, numai dacă aveţi varianta autentică; în lipsă, merge şi cu două linguri de ulei);
- o ceapă tocată mărunt;
- 4-5 căţei de usturoi zdrobiţi şi apoi tocaţi;
- 5 roşii decojite şi tăiate cubuleţe;
- o linguriţă cu chimion;
- două foi de dafin;
- o lingurită cu boabe de piper;
- 20 de frunze de busuioc, rupte;
- 150 ml. vin roşu sec;
- sare, la final.
Nimic sofisticat. Niciun truc de punctat. Poate doar sarea care trebuie adăugatăla final, astfel încât ficatul să nu se întărească (deşi am încercat o reţetă cu ficat marinat în sos de soia – despre care se ştie că e sărat – iar ficatul a ieşit fraged).
Tigaia se pune pe foc, şunca se aşază în tigaie (şuncă adevărată, slănină afumată), astfel încât grăsimea să se topească încetişor (în loc de şuncă, două linguri de uleisunt la fel de bune).
Când avem ceva unsoare în tigaie, aruncăm în luptă ficatul, ceapa şi usturoiul. Tre’ să se perpelească niţeluş, după care poftim la sfârâit roşiile tăiate cubuleţe. Plus mirodeniile: dafin, piper, chimion şi busuioc.
Ȋn cel mult zece minute zeama roşiilor se va evapora. E momentul să îndoim cu vin roşu şi să mai aşteptăm să fiarbă vreo opt minute.
Cam asta e. Gata!
iptv romania
I believe other website owners should take this web site as an model, very clean and great user friendly style and design.
helsinki vps
Very good blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any tips? Bless you!
vps romania
I like your writing style truly enjoying this internet site.
แป้งพัฟ
I truly wanted to make a brief remark to be able to thank you for all the magnificent recommendations you are showing on this site. My considerable internet research has at the end been recognized with reliable suggestions to write about with my classmates and friends. I would declare that many of us website visitors actually are definitely lucky to live in a fine place with so many brilliant individuals with insightful tricks. I feel very grateful to have discovered your webpages and look forward to some more entertaining times reading here. Thanks a lot once more for all the details.
rugaciuni dimineata
I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. many thanks
agence location voiture marrakech
Woh I like your articles, saved to my bookmarks! .
1xbet giriş
I have read a few excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you put to make this sort of great informative web site.
Watch golf online free
What i do not understood is if truth be told how you’re not actually much more neatly-appreciated than you may be now. You’re so intelligent. You already know thus considerably when it comes to this subject, produced me for my part believe it from numerous various angles. Its like women and men don’t seem to be interested until it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs great. At all times maintain it up!
NBA live stream free
Dead pent subject matter, Really enjoyed reading through.
Golf streams free
Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept
sistem fotovoltaic Victron
I’ve read some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you place to make this type of fantastic informative web site.
zoritoler imol
fantastic submit, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not understand this. You must proceed your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!